ABD’de açıklanan enflasyon rakamları küresel piyasalarda önemli bir etki yarattı. 2020 yılının Mayıs ayından bu yana ilk kez negatif aylık enflasyon görülerek, Haziran ayında tüketici fiyatları mayısa göre yüzde 0,1 azaldı. Yıllık bazda ise enflasyon yüzde 3’e geriledi. Ekonomist İslam Memiş, bu gelişmeyi değerlendirdi.

BÜTÜN VARLIKLARDA SERT DÜŞÜŞLER GÖRDÜK

İslam Memiş, ABD enflasyon verisinin beklentilerin altında kalmasıyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

"Bugün ABD'de enflasyon verisi açıklandı. Küresel piyasalar için haftanın en önemli verisiydi. Hafta boyunca 'Perşembe günü dananın kuyruğu kopacak' diye bir sloganımız vardı. Nihayetinde bugün saat 15.00'te ABD'de enflasyon verisi, TÜFE verisi açıklandı. Yüzde 3.1 olarak beklenen veri yüzde 3 olarak beklentinin altında kaldı ve dolar karşısındaki bütün varlıklarda sert düşüşler gördük."

ALTIN FİYATLARINDA DALGALANMA

İslam Memiş'in altın fiyatlarıyla ilgili değerlendirmesi, enflasyon verisinin piyasalarda nasıl bir hareketliliğe sebep olduğunu gözler önüne seriyor. Memiş, "Şu anda ons altın 2.417 dolar seviyesinde. Veri açıklanmadan önce 2.380 dolar seviyesindeydi. Burada yaklaşık 40 dolarlık bir yükseliş gördük. Artık 2.400 dolar seviyesinin üzerine yerleşmek isteyen bir ons altın var. Bundan sonraki bant aralığımız 2.400 - 2.450 dolar seviyesi olacak. Ancak yarın da ÜFE verisi var ABD'de. Dolayısıyla yarın da önemli." şeklinde konuştu.

ALTIN FİYATLARININ YÜKSELECEK Mİ?

Postbank 250 Şubesini Kapatıyor: Dijitalleşme Almanya'da Bankacılığı Değiştiriyor Postbank 250 Şubesini Kapatıyor: Dijitalleşme Almanya'da Bankacılığı Değiştiriyor

Memiş, altın fiyatlarının yükselme nedenlerine de değindi:

"Altın fiyatları neden bu kadar yükseldi? Çünkü FED'in eylül ayı itibarıyla faiz indirimlerine başlayacağını piyasalar fiyatlamaya başladılar. Enflasyon rakamları geriledikçe FED'in faiz indirimi ihtimalleri yükselmiş oldu." Ayrıca, "Faiz indirimi = altın ve gümüş fiyatlarının yükselişi anlamına geliyor. Bu coşkuyu piyasalar, bugünkü enflasyon verisinden sonra yavaş yavaş satın almaya başladılar. Altının gram fiyatı resmi kur tarafında 2.535 TL seviyesinde ancak Kapalı Çarşı piyasasında 2.550 - 2.565 TL seviyelerinde işlem görüyor." 

GRAM ALTIN NE KADAR OLACAK?

Haziran ayında 2.420 TL seviyesinde olan gram altının şu anda 2.567 TL seviyesinde olduğunu belirten Memiş, beklentilerinin yıl sonuna kadar pozitif yönde devam ettiğini ifade etti:

"Yine 3.000 - 3.500 TL aralığını yıl sonuna kadar beklemeyi sürdüreceğiz. Temmuz ayında her gün altın fiyatlarında yeni rekorlar görmeye başlayacağımızı düşünüyorum. Ağustos ayında ise 2.700'ler, 2.800'ler, hatta 2.900'lerle başlayıp 3.000 TL seviyesini kırdıktan sonra 'Hamdolsun bu yıl öngörümüz gerçekleşti' diyebileceğiz."

YATIRIMCILARA DİKKATLİ OLUN UYARISI

Son olarak altın yatırımcılarına seslenen İslam Memiş, satış konusunda aceleci olmamaları gerektiğini vurguladı. Altın piyasasındaki dalgalanmaları ve yükselişleri yakından takip etmenin önemine değinen Memiş, "Bugün ve yarınki dalgalanmalara oldukça dikkat etmeniz lazım. Bant aralığımız değişti." şeklinde konuştu.