Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı itibarıyla memur maaş katsayılarındaki artışa bağlı olarak sosyal yardımlarda da artış yapıldığını açıkladı. Göktaş, yeni ödemelerin ağustos döneminde yapılacağını belirtti.

Yaşlı ve Engelli Aylıkları Arttı

Göktaş, sosyal yardım ödemelerinde yapılan artışları detaylandırarak, yaşlı aylığının 3 bin 504 liradan 4 bin 181 liraya yükseldiğini söyledi. Ayrıca, yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığının 2 bin 797 liradan 3 bin 338 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığının ise 4 bin 196 liradan 5 bin 7 liraya çıktığını belirtti.

Evde Bakım Yardımı ve Koruyucu Aile Ödemeleri

Evde Bakım Yardımı, 7 bin 608 liradan 9 bin 77 liraya yükselirken, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması 8 bin 515 liradan 10 bin 159 liraya çıktı. Sosyo Ekonomik Destek hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ise ortalama 5 bin 330 liradan 6 bin 360 liraya yükseldi. Ayrıca, ağır silikozis aylığı da 7 bin 698 liradan 9 bin 185 liraya çıkarıldı.

Doğurganlık Hızındaki Düşüş İncelenecek

Savunma ve Havacılık İhracatında Ağustos Ayında Yüzde 12,6 Artış Savunma ve Havacılık İhracatında Ağustos Ayında Yüzde 12,6 Artış

Bakan Göktaş, doğurganlık hızındaki azalma ile ilgili soruları da yanıtladı. Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu ancak doğurganlık oranının azalmasının ileri yıllarda büyük bir risk oluşturabileceğini ifade etti. Bu konuda kapsamlı çalışmalar yaptıklarını belirten Göktaş, yeni kurulan Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı altında bu çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Evlilik Kredisi Açıklaması

Göktaş, deprem bölgesinde pilot uygulaması devam eden Aile ve Gençlik Fonu'na ilişkin de bilgi verdi. Projeye gençlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Göktaş, bugüne kadar 11 bin 11 çiftin fondan yararlanmak için başvurduğunu ve 3 bin 500'den fazla gence evlilik ve danışmanlık hizmeti verdiklerini söyledi. Ayrıca, başvurusu onaylanan çiftlere 48 ay vadeli, 2 yıl geri ödemesiz 150 bin lira faizsiz kredi desteği sağladıklarını açıkladı.

Pilot Uygulama Kapsamı Genişletilecek

Deprem bölgesinin pilot bölge olarak seçildiğini hatırlatan Göktaş, önümüzdeki dönemde doğum oranının en düşük olduğu üç ilin de pilot uygulama kapsamına alınacağını ve Aile ve Gençlik Fonu'nun bu bölgelerde de uygulanacağını belirtti.