Hükümet, esnek çalışma modeli için çalışmalarını hızlandırıyor. Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan ve iş dünyasının ihtiyaçlarına göre şekillendirilecek olan uzaktan, kısmi, geçici süreli çalışma gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri, hem kamu hem de özel sektör için hayata geçirilecek.
Mesai Saatleri Değişecek mi? Hangi Formüller Masada?
Esnek çalışma modeliyle ilgili yapılan son toplantılar, mesai saatlerinin yeniden ayarlanması gibi konuları gündeme getirdi. Özellikle uzaktan çalışma, hibrit model ve platform çalışma gibi seçenekler, yeni dönemde çalışma hayatında önemli yer tutacak.
Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Dijitalleşen dünyada yeni çalışma modelleriyle iş yaşamı düzenleniyor. Uzaktan çalışma, kısmi çalışma, hibrit çalışma gibi terimlerle iş dünyasında yenilikler hızla yer bulacak" dedi.
Mesai Saatlerinin Kısalması Çalışanı Nasıl Etkiler?
Yapılan istatistiki çalışmalar, personelin ruhen ve bedenen dinginliğe ulaşmasının iş verimini artırdığını, aynı zamanda sosyal yaşamını düzenleyerek iş-yaşam dengesini optimum seviyeye getirdiğini gösteriyor.
İşverene Olumsuz Yansıma Olur mu?
Esnek çalışma modeli, işverene olumsuz yansımıyor. Aksine, personelin daha dinlenmiş olması iş verimliliğini artırırken, vardiya usulü çalışan işyerlerinde yeni istihdam alanları açılıyor. Ayrıca işverenin enerji ve sabit giderlerinde de azalma olacağı belirtiliyor.
Hangi Sektörlerde Esnek Çalışma Olabilir?
Esnek çalışma modeli, hem kamu hem de özel sektör için uygulanabilir. Özellikle hizmet sektörü bu modele daha hızlı uyum sağlayabilirken, sanayi ve imalat sektörlerinde vardiya sistemine dayalı çalışmalarla esnek modelin uygulanabileceği ifade ediliyor. Bu süreç, gençlere de yeni istihdam kapıları açacak.
Kamuda Esnek Çalışma Genişleyecek mi?
Kamuda esnek çalışma yönetmeliğinin yakın zamanda tamamlanması bekleniyor. 47 maddelik taslak metin, kamuda esnek çalışma esaslarını belirleyecek.