İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Saldırıda Haniye'nin bir korumasının da yaşamını yitirdiği belirtildi.

Gece Yarısı Saldırı

İran, saldırının gece 2 civarında, Haniye'nin kaldığı savaş gazilerine özel konutta düzenlendiğini duyurdu. Lübnan'da Hizbullah'a yakın Al Mayadeen kanalına konuşan kaynaklar, suikastın İran içinden değil, yurtdışından fırlatılan bir füzeyle gerçekleştirildiğini ve misillemenin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

İran Liderinin Yemin Töreni İçin Gitmişti

Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konuta İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. Hamas'tan yapılan açıklamada, Haniye'nin yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'da bulunduğu ve tören sonrası konutuna düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybettiği aktarıldı. Hamas, saldırıyı "korkakça bir eylem" olarak nitelendirerek cevapsız kalmayacağını belirtti. Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas da saldırıyı kınadı.

İran'dan Misilleme Sözü

İran'dan yapılan açıklamada, "Haniye'nin kanı yerde kalmayacak" denildi. İran'ın yeni lideri Pezeşkiyan, "Ülkemizin bütünlüğünü ve onurunu koruyacak, bu korkakça adımı atan terörist işgalcileri pişman edeceğiz" ifadelerini kullandı. İran Güvenlik Konseyi ve Devrim Muhafızları, İsrail'e verilecek yanıtı görüşmek üzere acil toplandı.

İsrail'den İlk Yorum

İsrail ordusu, Hamas lideri Haniye'ye yönelik İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen saldırıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. İsrailli aşırı sağcı Miras Bakanı Amichay Eliyahu, Haniye'nin öldürülmesini memnuniyetle karşıladı. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Eliyahu, "Haniye'nin ölümü dünyayı daha güzel hale getirecek" dedi.

Türkiye'den Açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran’da gerçekleştirilen alçakça bir suikast sonucu katledilmesini lanetliyoruz. Bu saldırı, Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır" açıklamasını yaptı. Açıklamada, "Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır. Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz" denildi.

Kadın Kuaförleri Pazar Günü açılması muaf mı, Neden Kapalı? Kuaförler Pazar Günü Açık Olacak Mı? Kadın Kuaförleri Pazar Günü açılması muaf mı, Neden Kapalı? Kuaförler Pazar Günü Açık Olacak Mı?

Rusya'dan Kınama

Rusya Dışişleri Bakanlığı da "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır" açıklamasını yaptı.

Geçmişte Yaşanan Kayıplar

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Haniye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu. Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Haniye, çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini söylemişti. Haniye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçilmişti.