Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, İsrail'in Tahran'da düzenlediği saldırı sonucu hayatını kaybetti. Haniye'nin vefatının ardından Hamas'ın yeni liderinin kim olacağı sorusu gündeme geldi. İran haber ajansı Khabarfouri'ye göre, Hamas'ın yeni lideri Halid Meşal oldu. Peki, Halid Meşal kimdir?

Halid Meşal Kimdir?

Bizi Birleştiren Hayat Hangi Gün Yayınlanıyor? Saat Kaçta ve Hangi Kanalda? Bizi Birleştiren Hayat Hangi Gün Yayınlanıyor? Saat Kaçta ve Hangi Kanalda?

1956 yılında Batı Şeria'da doğan Halid Meşal, Hamas’ın kurucularından biridir. İsrail'in 1967'de Altı Gün Savaşı sonrası Batı Şeria'yı işgal etmesiyle, Meşal ailesiyle birlikte Kuveyt'e göç etti.

Meşal, lise eğitimini Kuveyt'te tamamladıktan sonra Kuveyt Üniversitesi Fizik Bölümü'nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından 1984 yılına kadar öğretmenlik yaptı. Öğretmenliği bıraktıktan sonra kendini Filistin davasına adadı ve Hamas çatısı altında çeşitli görevler aldı.

Hamas'taki Rolü

1996 yılında Hamas Siyasi Büro Başkanı seçilen Meşal, bu görevini 2017 yılına kadar sürdürdü. 1997 yılında İsrail Başbakanı Netanyahu'nun talimatıyla Mossad tarafından zehirlenerek öldürülmek istendi. Ancak Ürdünlü yetkililerin müdahalesi ve ABD Başkanı Bill Clinton'ın baskısıyla Netanyahu, Meşal’e enjekte edilen maddenin panzehrini sağladı.

Gazze Ziyareti ve Sonraki Yıllar

Halid Meşal, 2012 yılında Gazze Şeridi'ni ilk kez ziyaret etti ve Filistinli kalabalıklar tarafından coşkuyla karşılandı. 2017'de, 21 yıldır yürüttüğü Hamas Siyasi Büro Başkanlığı görevinden kendi isteğiyle ayrıldı ve koltuğunu İsmail Haniye'ye bıraktı.