İran'da ahlak polisi, diz altına kadar inen bermuda şort giyen bir adamı, İran’da ahlak polisi şort giyen adamı gözaltına aldı başlığı altında vurgulanan şekilde, ters kelepçe ile gözaltına aldı. Bu olay, İran meclisinin son dönemde ülkedeki katı kıyafet kurallarını kısıtladıklarını açıklamalarının ardından, erkeklerin nasıl giyineceklerini düzenleyen yeni bir yasa tasarısını görüşmesiyle gündeme geldi. Peki, İran’da bu yeni yasa tasarısı neleri kapsıyor?

İran’da Ahlak Polisi Neden Gözaltına Aldı?

İran'ın başkenti Tahran'da kaydedilen bu görüntüler, kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Sarı yelekli iki kişi, şort giyen bir adamı yakalayarak ters kelepçe ile gözaltına aldı. İran’da kadınların başörtü zorunluluğunu kontrol eden ahlak polisi, bu kez bir erkeğin kıyafeti nedeniyle müdahalede bulundu. Hava sıcaklığının 45 dereceyi bulduğu ülkede, erkeklerin nasıl giyineceklerini düzenleyen yeni bir yasa tasarısı üzerinde görüşmeler sürüyor.

Yeni Yasa Tasarısı Ne Getiriyor?

Yeni yasa tasarısı, erkekler için 'uygunsuz giyimi' tanımlıyor ve 'vücudun göğüsten aşağısını ya da ayak bileğinden yukarısını örtmeyen giysiler gibi kamusal tesettüre aykırı giysiler giymeyi' içeriyor. İran’da ahlak polisi şort giyen adamı gözaltına aldı başlığının öne çıkardığı bu olay, yasaların nasıl uygulandığına dair bir örnek teşkil ediyor. Yasayı ihlal edenlerin altı aydan iki yıla kadar dışarı çıkmaları ve sosyal medya kullanmaları yasaklanacak.

Şort Giydiği İçin Gözaltına Alındı

İngiliz gazetesi The Telegraph'a konuşan 35 yaşındaki Tahranlı yazılım mühendisi Meysam, sıcak bir günde şort giydiği için ahlak polisi tarafından acımasızca gözaltına alındığını belirtti. Beyaz bir minibüsten inen üç adam tarafından durdurulan Meysam, zorla minibüsün arkasına bindirildiğini ve sosyal güvenlik polisine götürüleceğinin söylendiğini aktardı.

Tamer Gürsoy Ne İş Yapıyor, Nereli, Evli mi, Mesleği Ne, Kaç Yaşında ve Kimdir? Tamer Gürsoy Ne İş Yapıyor, Nereli, Evli mi, Mesleği Ne, Kaç Yaşında ve Kimdir?

Meysam Neler Yaşadı?

Minibüsün içinde başka bir adam ve üç kız çocuğu daha bulunuyordu; hepsi de kıyafetleri yüzünden yakalanmışlardı. Meysam, "Sadece şort giydiğimiz için bize bu kadar sert davranacaklarını hiç düşünmemiştik" dedi. Bir polis karakoluna götürülen Meysam, bir daha şort giymeyeceğine dair söz vermek zorunda bırakıldı. Kadınlar içinse haklarında dava açılacağı ve savcılığa sevk edilecekleri bildirildi.