Isparta'da bin ile 5 bin metrekare arasında değişen lavanta bahçelerinde hasat başladı. Sıcak havaların etkisiyle hasadın erken başladığını söyleyen üretici Baysal Tezcan, “Hasatta 1 buçuk, 2 ton civarında rekolte bekliyoruz” dedi.

Erken Başlayan Hasat

Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde, temmuz ve ağustos aylarında yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği lavanta bahçelerinde hasat süreci başladı. Üretici Baysal Tezcan, sıcak havaların etkisiyle hasadın bir hafta erken başladığını belirtti. “Hasadımız sabah 5 buçukta başlayıp, 11 gibi bitiriyoruz. Topladığımız lavantaları kazanlara basarak kaynatıp yağını çıkarıyoruz. Bu yıl havalar sıcak olduğundan dolayı lavantalar erken açtı. Yağışların az olması sebebiyle geçen yıla göre bu yıl hasadımız daha zayıf” dedi.

2 ton civarında rekolte bekliyoruz

Mersin'de Sazan Sarmalıyla 20 Kişiyi Dolandıran Şüpheliler Yakalandı: Şok Detaylar! Mersin'de Sazan Sarmalıyla 20 Kişiyi Dolandıran Şüpheliler Yakalandı: Şok Detaylar!

Lavantanın ekonomik getirisi hakkında da bilgi veren Tezcan, “Lavantanın yaş olanı bu yıl 5 TL, kuru lavanta çiçeği ise geçen yıl 39 TL'den satıldı. Bu yıl bin ile 5 bin metrekare arasında yetiştirdiğimiz lavantada 1 buçuk, 2 ton civarında rekolte bekliyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca, geçen yıl Dubai'ye ihracat yaptığını söyleyen üretici Tezcan, bu yıl 100 bin kese lavantayı göndermeyi hedeflediğini belirtti.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ise hava sıcaklıklarından dolayı lavantada hasadın erken başladığını ifade ederek, “Isparta'da üretilen lavantalar tıbbi aromatik bitkilerde önemli bir yer tutar. Lavantadan elde edilen lavanta yağı Avrupa ülkelerine, Hollanda ve Fransa'ya ihraç ediliyor. Burada üretilen ürünlerimiz dünya pazarında yerini alıyor” dedi.