Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Bal, olası İstanbul depremi sonrası Marmara Denizi'nde oluşabilecek tsunami riskine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Bal, Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyebilecek 3 büyük çukurun bulunduğunu belirtti ve Tekirdağ sahillerinde özellikle Marmaraereğlisi ve Süleymanpaşa'ya kadar uzanan hat içinde 2 metreye yakın dalga yüksekliği beklendiğini ifade etti.

Marmara Denizi'nde Tsunami Riski Var mı?

NKÜ tarafından yapılan çalışmalarda, Marmara Denizi'nin iç deniz olmasına rağmen, üç büyük çukurun tsunami riskini tetikleyebileceği ortaya kondu. Bu çukurların ikisinin Tekirdağ açıklarında yer aldığı belirtiliyor. Marmaraereğlisi açıklarında 1300 metre ve Kumbağ açıklarında 1160 metre derinliğe sahip olan bu çukurların üzerindeki çökellerin, depremin hareketiyle kayması durumunda tsunami oluşabileceği uyarısı yapıldı. Bal, “Bu çökeller kayarsa, Tekirdağ sahillerinde 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekliyoruz. Dalgaların sahilden en az 50 metre içeri girmesini öngörüyoruz” dedi.

Depremden Sonra İkinci Tehlike: Tsunami

Ahmet Bal, Tekirdağ için depremin ardından ciddi bir tsunami riski olduğunu vurguladı. 1999’daki 17 Ağustos depreminde Gölcük Değirmendere’de dalga yüksekliğinin 4,5 metreye ulaştığını hatırlatan Bal, benzer bir durumun Tekirdağ’da da yaşanabileceğini belirtti.

Tekirdağ'da Yapılaşma Yeniden Gözden Geçirilmeli

MİT Süleymaniye'de PKK'ya Darbe Vurdu: SİHA Panik Yarattı, Örgütte Büyük Kaos! MİT Süleymaniye'de PKK'ya Darbe Vurdu: SİHA Panik Yarattı, Örgütte Büyük Kaos!

Tekirdağ’da deprem ve tsunamiye karşı dirençli yapılar inşa edilmesi gerektiğini ifade eden Bal, özellikle sahile çok yakın yapıların risk altında olduğuna dikkat çekti. "Yapılaşmanın deniz bölgesinden uzaklaştırılması ve mevcut yapıların depreme ve tsunamiye karşı güçlendirilmesi gerekiyor" diyen Bal, Kıyı Kanunu'nun uygulanmasının önemine vurgu yaptı.