Microsoft, geliştirdiği yeni yapay zeka özelliği Recall'ın çıkışını güvenlik endişeleri nedeniyle ertelemek zorunda kaldı. Normalde 18 Haziran’da Copilot Plus PC’lerle birlikte kullanıma sunulması planlanan bu özellik, olumsuz gelişmeler ve kullanıcı gizliliği konusunda ortaya çıkan riskler nedeniyle ekim ayında Windows Insider’lar için teste açılacak.

Recall Özelliği Nedir?

"Bilgisayarınızda yaptığınız her şey için bir fotoğrafik hafıza" olarak tanımlanan Recall, kullanıcıların PC’lerinde gördükleri içerikler arasında geçmişe yönelik arama yapmalarına olanak tanıyor. Bu özellik, ekran görüntülerini sürekli olarak alıp işleyerek kullanıcıların eski içeriklere ulaşmalarını sağlıyor. Ancak, bu işleyişin detayları ortaya çıkınca kullanıcıların gizlilik ve güvenlik konusunda ciddi endişeleri oluştu.

Gizlilik ve Güvenlik Endişeleri

Recall’ın çalışma prensibi, bilgisayarda yapılan her şeyin ekran görüntüsünü alması ve bu görüntüleri saklaması üzerine kurulu. Bu durum, kullanıcıların mahremiyeti konusunda ciddi soru işaretleri doğurdu. Microsoft, kullanıcılardan gelen eleştiriler üzerine özelliğin yerleşik olarak aktif edilmeyeceğini, sadece manuel olarak açılabileceğini duyurdu. Ayrıca, yüz, parmak izi veya PIN temelli koruma sistemleriyle Windows Hello kullanımı zorunlu hale getirildi.

Google Haritalar'dan Türkiye İçin Canlı Yangın Takibi Özeliği Nedir, Nereden İndirilir, Nasıl Kullanılır? Google Haritalar'dan Türkiye İçin Canlı Yangın Takibi Özeliği Nedir, Nereden İndirilir, Nasıl Kullanılır?

Yüzde 100 Güvenlik Sağlanabilir mi?

Microsoft, ekran görüntülerinin yalnızca kullanıcıların bilgisayarlarında kalacağını ve işlemcilerdeki NPU birimleri tarafından işleneceğini belirtti. Ancak bu, yüzde 100 güvenlik anlamına gelmiyor. Güvenlik araştırmacısı Kevin Beaumont, Recall’ın ekran görüntülerini OCR teknolojisiyle analiz ettiğini ve bunları düz metin olarak kaydettiğini belirterek, bu durumu bir "güvenlik felaketi" olarak nitelendirdi.