Şarj edilebilir hibrit otomobillerde ÖTV indirimi sağlayacak kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu. Kanun teklifinin kabul edilmesi halinde bazı araç modellerinde ÖTV oranının yüzde 80'den yüzde 30'a düşmesi bekleniyor. İşte detaylar…

ÖTV ORANI YÜZDE 30’A DÜŞECEK

Kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda, Plug-in Hybrid otomobillerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde 30’a kadar düşecek. Bu indirim, tüketicilere önemli bir fiyat avantajı sağlayacak.

HANGİ MODELLER İNDİRİMDEN YARARLANACAK?

Çinli Elektrikli Otomobil Devi İflasın Eşiğinde! Çinli Elektrikli Otomobil Devi İflasın Eşiğinde!

Otomobil yazarı Emre Özpeynirci'nin aktardığı bilgilere göre, Türkiye’de üretilen ilk şarj edilebilir hibrit model olan Toyota C-HR bu teşvikten yararlanamayacak. Özpeynirci, yerli modeller için matrah güncellemesi yapılmadığı halde sadece ithal markaların teşvik edilmesinin ilginç olduğunu belirtti.

ÖTV indirimi kapsamında, ÖTV'si yüzde 80'den yüzde 30'a düşecek tek model BYD Seal U DM-I olarak açıklandı. Ayrıca, ÖTV'si yüzde 80’den yüzde 60’a düşecek modeller ise BMW X1 xDrive30e, SKODA Kodiaq 1.5 TSI (204 PS) PHEV ve DSG DS-9 E-TENSE 250 olacak.

GÜNCELLENMESİ BEKLENEN MODELLER

Henüz WLTP datası (menzil) kesinleşmemiş veya güncelleme ile bu teknik tanıma girebilecek ve ithali yapılabilecek diğer araçlar ise şu şekilde sıralandı:

AUDI A3 PHEV

MG E-HS PHEV

CHERY PHEV

DS4 PHEV

DS7 PHEV

HYUNDAI Tucson PHEV

KIA Sportage PHEV

OPEL Astra PHEV

OPEL Grandland PHEV

CITROEN C5 PHEV

VOLKSWAGEN Golf PHEV

KANUN TEKLİFİ MECLİS’TEN GEÇERSE

Kanun teklifinin TBMM'de kabul edilmesi durumunda, yukarıda belirtilen modellerde ÖTV indirimi uygulanacak. Bu gelişme, hem tüketicilere ekonomik bir avantaj sağlayacak hem de çevre dostu araçların kullanımını teşvik edecek.

Şarj edilebilir hibrit otomobillerde ÖTV indirimi sağlayacak bu kanun teklifi, Türkiye’de otomotiv sektöründe önemli bir değişiklik yaratacak gibi görünüyor. Kanun teklifinin Meclis’ten geçmesi halinde, araç sahipleri için büyük bir fiyat avantajı sağlanmış olacak.