Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle Türkiye saatiyle 02.30'da fırlatıldı. Fırlatma sonrası 67. dakikadan itibaren uydudan ilk sinyal alındı.
YÖRÜNGEYE TAŞINMA SÜRECİ
42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak olan Türksat 6A'nın yörüngeye taşınması için ilk ateşleme 1 saat 20 dakika sürdü ve 3 gün önce başarıyla gerçekleştirildi. Dün tamamlanan 1 saat süren ikinci ateşleme ile Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu, 5 ateşleme manevrasının ardından yörüngesine ulaşmış olacak.
12 GÜNLÜK YÖRÜNGE YOLCULUĞU
Uydunun yörünge transfer yolculuğu toplamda 12 gün sürecek ve bu aşamadan sonra yörünge testlerine başlanacak. En az 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat 6A, Türksat tarafından teslim alınarak faaliyete geçecek.
TÜRKİYE'NİN UZAYDAKİ UYDU FİLOSU GENİŞLİYOR
Türksat 6A'nın uzaya gönderilmesiyle birlikte Türkiye'nin aktif uydu sayısı 9'a yükseldi. Öncesinde 5 haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3 gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) uydusuyla 8 aktif uyduya sahip olan Türkiye, Türksat 6A ile bu sayıyı artırdı.
GENİŞ KAPSAMA ALANI VE GÜÇLÜ YAYIN KAPASİTESİ
8,4 kilovat güce sahip ve 4 bin 229 kilogram ağırlığındaki Türksat 6A, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri de kapsama alanına alacak. Bu sayede Türkiye'nin uydu hizmeti sağladığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle birlikte bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor