İsrail'in F-35 Uçakları İran'a Nasıl Girdi? İran  Neden Fark Etmedi?  Rus Basını Savunma Sistemlerini Sorguluyor İsrail'in F-35 Uçakları İran'a Nasıl Girdi? İran Neden Fark Etmedi? Rus Basını Savunma Sistemlerini Sorguluyor

Yunanistan’ın Kızıldeniz’de görev yapan Psara adlı fırkateyni, Husi milislerine ait bombalı bir insansız hava aracını (İHA) düşürdü. Bu operasyon sırasında Psara'da bulunan 'Centauros' adlı yeni elektronik harp sistemi kullanıldı.

İHA DÜŞÜRMEDE MALİYET AVANTAJI

Kathimerini gazetesine göre, Psara fırkateyni, diğer savaş gemilerinin aksine pahalı Aster füzeleri yerine düşük maliyetli bir elektronik harp sistemi kullanarak Husi İHA’sını etkisiz hale getirdi. Gazete, bu yöntemin Türk SİHA’larına karşı da uygulanabileceğini iddia etti.

EGE DENİZİ'NDE 7 YENİ İSTASYON

Doğu Ege'deki adalara insansız hava araçlarına karşı savunma amaçlı erken uyarı ve karıştırma imkanı sunan 7 istasyon kuruldu. Bu istasyonlar, İHA tehditlerini birkaç kilometre uzaktan tespit edebilen kameralar ve anti-dron özellikli sistemler içeriyor.

YUNANİSTAN’IN ELEKTRONİK HARP AĞI

Yunanistan, elektronik harp ağını Evros (Meriç), Güneydoğu Ege ve Girit adalarına genişletmeyi planlıyor. İsrail'den alınması planlanan sistemlerle, Adalar Denizi ve Yunan toprakları üzerinde bir hava savunma kubbesi oluşturulması hedefleniyor.

YUNANİSTAN’IN MALİYET-PERFORMANS PLANI

Yunanistan, İHA/dron tehditlerine karşı maliyet-performans kriterlerine göre hava savunma sistemleri planlıyor. Patriot sisteminin MIM-104 füzeleri ve Aster-30 gibi pahalı füzeler yerine, daha ekonomik ve etkili savunma sistemleri üzerinde çalışmalar yapılıyor.