Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen yurt dışı çıkış harcının artırılacağına yönelik iddialar, vergi paketi taslağının tamamlanmasıyla netleşti. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, vergi düzenlemesi ve en düşük emekli maaşına zam konularında açıklamalarda bulundu.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI 500 TL OLDU

Yurt dışı çıkış harcı, yapılan düzenlemeyle birlikte 150 TL'den 500 TL'ye yükseltildi. Güler, bu artışın yeniden değerleme oranına göre yapılacağını belirtti. Güler'in açıklaması şu şekilde:

"Diğer taraftan yurt dışına çıkış harcını da makul bir seviyeye artırıyoruz. 500 TL olarak belirliyoruz. Böylece harç tutarı yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır."

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCININ TARİHÇESİ

Yurt dışı çıkış harcı, Türkiye'den yurt dışına seyahat eden vatandaşların ödemesi gereken bir vergi olarak ilk kez 1 Ağustos 2001 tarihinde uygulamaya konuldu. O dönemde harç bedeli 50 Amerikan doları karşılığı Türk lirasıydı.

1 Nisan 2007: Harç bedeli 15 TL olarak belirlendi.

1 Ağustos 2019: Harç bedeli 50 TL'ye yükseltildi.

18 Mart 2022: Harç bedeli 150 TL'ye çıkarıldı.

16 Temmuz 2024: Harç bedeli 500 TL olarak güncellendi.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCINDAN KİMLER MUAF?

Yurt dışında oturma izni bulunanlar

7 yaşını doldurmamış olanlar

Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kimlik belgesiyle çıkış yapanlar

İkinci El Araç Satışına Devrim! 'Güvenli Ödeme Sistemi' Zorunlu Hale Geldi İkinci El Araç Satışına Devrim! 'Güvenli Ödeme Sistemi' Zorunlu Hale Geldi

Ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NASIL ÖDENİR?

Yurt dışı çıkış harcı, havalimanlarında yer alan otomat ve veznelere, gümrük saymanlıklarına, Maliye Bakanlığı'na ait harç bürolarına, anlaşmalı bankalara ve vergi dairelerine ödenebilir.