Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT meclisinde alınan suya zam kararı, kent genelinde büyük tepkilere neden oldu. Antalya Halkevi, su zammının derhal geri çekilmesi gerektiğini açıkladı.

Suya Zam Kararı

Geçtiğimiz gün Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT meclisinde alınan kararla suya zam yapıldı. Bu kararla birlikte 5 m³ su kullanımına kadar geçerli olan indirimli tarife kaldırılarak, sadece 0-5 m³ su kullananlar için geçerli hale getirildi. Artık 5 m³’ü geçen tüm haneler ilk 5 m³ dahil olmak üzere m³ başına 20,47 TL ödeyecek. Ayrıca, su kullanım bedelinin %40’ı kadar uygulanan atık su tarifesi de %50’ye çıkarıldı.

Antalya Halkevi’nden Tepki

Antalya Halkevi, yaptığı açıklamada su zamlarının derhal geri çekilmesi gerektiğini belirtti: “Büyükşehir Belediyesi’ni uyarıyoruz. Su zamlarını derhal geri çekin. Antalya Büyükşehir Belediyesi meclisinde ve ASAT genel kurulunda alınan bu kararla, 5 m³ su kullanımına kadar geçerli indirimli tarife kaldırılmıştır. Ayrıca su fiyatlarına her ay ÜFE/TÜFE ortalaması kadar otomatik artış gelecektir. Bu uygulama nedeniyle Antalya’da su fiyatlarına yılbaşından bu yana zaten %16 zam yapılmıştır.”

Yüzde 16'lık Zam ve Kademeli Fiyatlandırma

ASAT açıklamasına göre, her ay su fiyatlarına ÜFE/TÜFE ortalaması kadar otomatik artış uygulanacak. Bu nedenle, Antalya’da su fiyatlarına yılbaşından bu yana %16 zam yapıldı. Özellikle Kepez ilçesi gibi kentin yoksul ve kalabalık ailelerinin yaşadığı bölgeler bu zamlardan en çok etkilenecek.

Buray'dan Unutulmaz Performans Buray'dan Unutulmaz Performans

Türkiye’nin En Pahalı Suyu

Antalya Halkevi, Antalya’nın şebeke suyunda %60 oranında kayıp-kaçak oranı olduğunu belirterek, bu durumun elektrik fiyatlarındaki artışla açıklanamayacağını savundu. Ayrıca, su fiyatlarının artırılmasının halkı su tasarrufuna teşvik etme amacıyla yapıldığı iddiasının %60’lık kayıp-kaçak oranı göz önüne alındığında gerçekçi olmadığını belirtti.

Halkevi’nin Talepleri

Antalya Halkevi, kötü yönetim ve su üzerinden belediyeye gelir sağlama hedefinin terk edilmesi gerektiğini vurguladı: “Belediye yönetimini uyarıyoruz. Bu su fiyatlarıyla halkın tepkisini belediye binaları önünde kitlesel olarak görmeniz yakındır. Halkevleri olarak parasız nitelikli su hakkı mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.”