Asgari ücrete ara zam yapılmaması sonrasında gözler, 2025 yılında yapılacak zamma çevrildi. Milyonlarca işçi ve emekçinin beklentisi yüksek, ancak son günlerde ortaya atılan yeni formül tartışmalara neden oldu. İddiaya göre, asgari ücrete zam oranı belirlenirken ‘orta yol hesabı’ kullanılacak. Bu hesaba göre, gerçekleşen enflasyon ile hedeflenen enflasyon oranlarının ortalaması alınacak ve zam oranı belirlenecek.

Asgari Ücrete Zam Oranı Nasıl Belirlenecek?

Asgari ücrette zam oranı için ‘orta yol formülü’ öne çıkıyor. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi %38, 2025 yılı için hedeflenen enflasyon oranı ise %14 olarak açıklandı. Bu iki oranın ortalamasının alınması durumunda, asgari ücretlinin maaşına yapılacak zam oranı %26 olarak hesaplanıyor.

Milyonlarca Asgari Ücretli İçin Beklentiler Karşılanacak mı?

Temmuz ayında ara zam alamayan milyonlarca asgari ücretli, 2025 yılı başında yapılacak zammın beklentilerini karşılayıp karşılamayacağını merak ediyor. Orta yol formülü ile hesaplanan %26’lık zam oranı, çalışanlar arasında tartışmalara neden oldu.

SED Ödeme 2024 Ağustos Başladı mı? Bankaya Ne Zaman Yatar, Ne Kadar Ödenecek? SED Ödeme 2024 Ağustos Başladı mı? Bankaya Ne Zaman Yatar, Ne Kadar Ödenecek?

Orta Yol Formülü Nedir?

Bu formül, gerçekleşen enflasyon ile hedeflenen enflasyon oranlarının ortalamasının alınmasını öngörüyor. Örneğin, Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon tahmini %38, 2025 için hedeflenen enflasyon ise %14. Bu iki oranın ortalamasının alınmasıyla %26’lık bir zam oranı ortaya çıkıyor.

Asgari Ücret İçin Başka Formüller Gündeme Gelebilir mi?

Asgari ücrete yapılacak zam oranı için geri sayım sürerken, başka formüllerin de gündeme gelmesi bekleniyor. ‘Orta yol formülü’ şimdiden tartışma yaratırken, bu formül dışında başka zam seçeneklerinin değerlendirilmesi de olasılıklar arasında. Milyonlarca işçi ve emekçi, 2025 yılı için belirlenecek asgari ücretin beklentilerini karşılayıp karşılamayacağını merakla bekliyor.