WHO, sağlıklı bir yaşam için vücut ağırlığının beden kitle indeksi (BMI) ile kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor. BMI, kişinin vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilen bir değer. 18.5-24.9 arasındaki değerler, "normal vücut ağırlığı" olarak kabul ediliyor. Ayrıca, her gün orta düzeyde fiziksel aktivite yapılması öneriliyor.

Guava Meyvesi Fiyatı Ne Kadar, Nerede Yetişir, Nasıl Yenir, Tadı Nasıl, Günde Kaç Tane Yenir? Guava Meyvesi Fiyatı Ne Kadar, Nerede Yetişir, Nasıl Yenir, Tadı Nasıl, Günde Kaç Tane Yenir?

YAĞLI KIRMIZI ETLER YERİNE MERCİMEK

WHO, diyetle yağ alımının kontrol edilmesini, yağdan gelen enerjinin oranının yüzde 30'u geçmemesini öneriyor. Doymuş yağlar yerine ayçiçek, mısırözü, soya, fındık ve zeytinyağı gibi doymamış yağların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, yağlı kırmızı etler yerine mercimek, kurufasulye, nohut gibi baklagillerin tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Tuz Tüketimi

TUZUN İYOTLU OLMASINA ÖZEN GÖSTERİN

Seçilen besinlerin düşük şekerli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten WHO, basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratların tercih edilmesini öneriyor. Günlük toplam tuz tüketiminin 6 gramı geçmemesi gerektiğini ve kullanılan tuzun iyotlu olmasına özen gösterilmesini vurguluyor.

ALKOL KULLANIMINA DİKKAT!

Eğer alkol tüketiliyorsa, günde 2 kereden fazla alınmaması ve her içki miktarındaki alkol değerinin 10 gramı geçmemesi gerektiği belirtiliyor. Yemeklerin güvenli ve hijyenik şekilde hazırlanması, haşlama, fırında pişirme veya ızgara gibi pişirme yöntemlerinin kullanılması öneriliyor.

YENİ DOĞAN BEBEKLER İÇİN ANNE SÜTÜ

Bebeklere doğumdan itibaren ilk 6 ay yalnızca anne sütü verilmesi gerektiği, 6. aydan sonra güvenli ve yeterli miktarda ek besinlere başlanması ve yaşamın ilk yılında emzirmeye devam edilmesi öneriliyor. WHO'nun bu önerileri, sağlıklı beslenmenin temel taşlarını oluşturuyor ve uzun vadede sağlıklı bir yaşam için rehber niteliği taşıyor.