Nargile Yasağı Kalkıyor Mu? Sektör ve Tüketiciler Gözlerini Cumhurbaşkanlığı'na Çevirdi Nargile Yasağı Kalkıyor Mu? Sektör ve Tüketiciler Gözlerini Cumhurbaşkanlığı'na Çevirdi

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde devam eden projede, dört yıl içinde 240 yetiştiriciye 6 bin küçükbaş hayvan dağıtıldı. Proje kapsamında yetiştiricilere hayvanların yanı sıra yem ve aşı desteği de sağlanıyor.

PROJENİN SÜREKLİLİĞİ SAĞLANIYOR

Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Dilek Tüney Bebek, kırsalda ikamet eden düşük gelirli vatandaşlara 24 dişi ve 1 erkek keçi veya koyun verdiklerini belirterek, proje sürecinde yetiştiricilerden 3. yıldan itibaren hayvanların yavrularını geri aldıklarını anlattı. Bebek, “2020 yılında başladığımız projemizin bu yıl 5. yılındayız. 2024 yılında dağıtımını yapacağımız 1500 küçükbaş hayvanın tamamını, daha önce projemize dahil olan yetiştiricilerimizden toplayacağız. 2024 yılında 60 yeni yetiştiricimizle beraber 300 yetiştiriciye ulaşmış ve 7 bin 500 baş küçükbaş hayvan dağıtmış olacağız” dedi.

YETİŞTİRİCİLERDEN GERİ ALIM

Bebek, ilk defa küçükbaş desteğinden faydalanan kişilerden 3 yıl boyunca bir talepte bulunmadıklarını ve 3. yıldan itibaren doğan yavruları peyderpey geri aldıklarını kaydetti. “25 hayvan veriyor, 25 hayvan geri alıyoruz. Damızlık çağında verdiğimiz hayvanları geri topluyoruz” diye konuştu.

NASİBE YALÇIN’IN BAŞARI HİKAYESİ

Projeyle hayatı değişen yetiştiricilerden biri olan Nasibe Yalçın, Erdemli merkeze 50 kilometre uzaklıkta olan Toros Mahallesi'nde yaşıyor. Projeye dahil olduktan sonra küçükbaş hayvan sayısını 60'a yükselten Yalçın, aldığı hayvanların yavrularını vererek başka kadınların da projeye dahil olmasını sağlıyor. Yalçın, 3. yılında 10 kuzusunu teslim edecek.

GEÇİMİNİ KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARLA SAĞLIYOR

Yalçın, “Daha önce 3-4 tane keçim ve koyunum vardı. Evimin gelirini onlarla karşılıyordum. Sütünden, peynirinden, kuzusundan faydalanıyordum. Onları değerlendirip paraya çevirip, çocuklarımın ihtiyaçlarını gideriyordum. Daha sonra Büyükşehir Belediyesinin projesinden haberdar oldum. 25 hayvan aldık ve zamanla çoğalttık. Şu anda 60 tane hayvanım var. Daha da artırmayı düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU

Projenin çok güzel olduğunu ve başka üreticilerin de faydalanmasını isteyen Yalçın, “Ben aldım ve faydalandım. Benden de başka bir üretici alacak ve faydalanacak. Bu sene eylül ayında 10 tane yavruyu vereceğim. Benden giden hayvanlar bir başka üretici kadına verilecek. O da evine gelir sağlayacak, çocuklarına bakacak, çocukları için bir gelir kaynağı olacak. Bunun için de çok mutluyum. Bu proje için Vahap Seçer Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Başkanımız bu hayvanları bana vermeseydi yevmiyeye gidiyordum, tarlada çalışıyordum. Hayvanları verdi, şu anda kendi işimin patronu oldum” dedi.