Eski ABD Başkanı Donald Trump'a Pensilvanya mitingi sırasında suikast girişiminde bulunulmasının yankıları devam ediyor. Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık için yarışan adayı olan Trump, mitingde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda Trump sağ kulağından yaralandı ve sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Mitinge katılan bir kişi hayatını kaybederken, iki kişi de yaralandı.

ŞÜPHELİNİN KİMLİĞİ VE KULLANILAN SİLAH BELLİ OLDU

ABD Gizli Servisi, saldırganın miting alanının dışındaki yüksek bir noktadan birçok kez ateş ettiğini ve olay yerinde etkisiz hale getirildiğini açıkladı. FBI, suikast girişiminde bulunan ve olay yerinde öldürülen şüphelinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu duyurdu.

Washington Post'un haberine göre, adının açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, Crooks'un "ArmaLite Rifle Model 15" (AR-15) tipi yarı otomatik tüfek kullandığını belirtti. AR-15, ABD ordusunda kullanılan M16'nın yarı otomatik sivil modeli olarak biliniyor ve ülkede siviller arasında en çok satın alınan silahlardan biri.

AR-15'İN ÖZELLİKLERİ VE ETKİSİ

AR-15, 991 milimetre uzunluğunda ve 2,97 kilogram ağırlığındadır. Etkili menzili 457 metre olan bu tüfek, yüksek hızda mermi ateşleme kapasitesine sahip. AR-15'in küçük ve hafif 223 kalibrelik (5,56 milimetre) mermisi, saniyede yaklaşık 1006 metre hızla ilerler ve 6 futbol sahası kadar mesafeyi 1 saniyede katedebilir.

Merminin göğüs boşluğuna isabet etmesi halinde akciğer dokusunu parçalayabileceği, sinirlere ve damarlara zarar verebileceği, ölüme sebep olabilecek şiddetli kanamalara yol açabileceği belirtiliyor. Hız nedeniyle mermi, "blast etkisi" oluşturması sonucu vücutta ilerlediği çizginin dışında da iç yaralanmalara neden olabilir. AR-15 tarzı yarı otomatik silahın mermisi, hedefe isabet ettikten sonra vücuttan çıkış bölgesinde daha büyük, açık bir yara oluşturur.

Trump Suikast 2

CROOKS'UN EVİNE BASKIN

Suikast girişiminden sonra, Thomas Matthew Crooks'un evi polis araçlarıyla çevrildi. ABD basınında yer alan bilgilere göre, Crooks'un evinde yapılan aramalarda AR-15'in yanı sıra çeşitli mühimmat ve belgeler ele geçirildi. Saldırganın suikast girişimiyle ilgili bağlantıları ve motivasyonu araştırılıyor.

Trump Suikast 1

ABD'DEKİ AR-15 SAHİPLİĞİ

Washington Post ve Ipsos'un 2022'de yaptığı bir anket, ABD'de yaklaşık 16 milyon kişinin AR-15 tipi tüfek sahibi olduğunu ortaya koyuyor. Bu, her 20 yetişkinden birinin bu tüfeğe sahip olduğu anlamına geliyor. Anket, AR-15 sahiplerinin genellikle 40-65 yaşlarında, beyaz tenli erkekler ve Cumhuriyetçi Parti destekçileri olduğunu gösteriyor.

TRUMP'IN SAĞLIK DURUMU NASIL?

Eski Başkan Donald Trump'ın sağlık durumu iyi olduğu bildirildi. Suikast girişiminin ardından, ABD Gizli Servisi ve FBI kapsamlı bir soruşturma başlattı. Suikast girişiminin arkasındaki motivasyon ve olası bağlantılar araştırılıyor.

Cinlerin Düğünü Gerçek mi, Konusu Ne, Nerede Çekildi, Oyuncuları Kim? Cinlerin Düğünü Gerçek mi, Konusu Ne, Nerede Çekildi, Oyuncuları Kim?