Antalya'nın Akseki ve İbradı ilçe sınırlarında bulunan ve Oymapınar ile Manavgat barajlarını besleyen en önemli kaynaklardan biri olan Üzümdere Irmağı, kuraklık nedeniyle kurudu. Aynı zamanda Alabalık Vadisi olarak da bilinen Üzümdere Irmağı'nda balıklar ve yengeçler büyük ölçüde telef oldu. Küçük göletlerde hayatta kalmaya çalışan yengeçler ve kurbağalar ise hayat mücadelesi veriyor.

Canlılar Telef Oldu

Kuruyan Üzümdere Irmağı'nda küçük göletler dışında su kalmadı. Bu durum, ırmakta yaşayan canlıların büyük çoğunluğunun telef olmasına yol açtı. Bölge sakinleri, irmağın kurumasının yaz ve sonbahar yağmurlarının gelmemesi ve kışın eski karların yağmaması nedeniyle olduğunu belirtti.

Adana'da Ağaç Kesimi Tepkilere Yol Açtı: Zeydan Karalar'dan Net Açıklama! Adana'da Ağaç Kesimi Tepkilere Yol Açtı: Zeydan Karalar'dan Net Açıklama!

Kuruma Süreci Hızlandı

Bölge sakinlerinden Ayşe Çelik, “8 yıldır Üzümdere Irmağı kurumaya başladı. Son yıllarda Ağustos, Eylül aylarında kuruyordu. Şimdi ise Temmuz ayında erken kuruduğunu gördük. Bu yıl bir ay daha erken kurumuş. Çocukluğumuzda burada suyun kuruduğunu hiç görmedik. Suyun sesini dinlemek huzur verirdi, şimdi ise sadece üzüntü var” dedi.

Su Seviyesi Düşüyor

Üzümdere Irmağı'nın Oymapınar Barajı'nı besleyen en önemli kollardan biri olduğunu belirten Çelik, “Bu bölge için önemli bir değer. Irmakta kış aylarında su seviyesi 8-10 metreye kadar yükseliyor. Eskiden yaz yağmurları yağardı, su hiç bitmezdi. Son yıllarda havaların kurak gitmesi Üzümdere Irmağını da etkiledi” ifadelerini kullandı.

Canlılar İçin Tehlike Büyük

Irmağın kuru halini görünce büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Çelik, “Irmakta taşların üzerinde yürürken köprü ayağında ve bazı yerlerde kalan bir parça çamurlu suyun içinde yavru alabalıkların ve yengeçlerin öldüğünü gördüm. Sıcaklarla birlikte kurumuşlar. Alabalık yavrularının birçoğu ölmüş. Küçük göletlerde sadece kurbağalar var. Gerçekten çok üzücü. Maalesef havaların kurak gitmesi Üzümdere Irmağını da vurdu” diye konuştu.