Hatay'da Kadın Girişimciler İçin Büyük Fırsat: Hibe Desteğine Onay Çıktı! Hatay'da Kadın Girişimciler İçin Büyük Fırsat: Hibe Desteğine Onay Çıktı!

Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan Adrasan Koyu kıyısındaki dünyaca ünlü göl, 19 yıl içinde kuruyarak yok oldu. Antalya’nın dünyaca ünlü gölü otoparka dönüştü başlıklı haber, bu dramatik değişimi gözler önüne seriyor. Endemik bitki, kuş ve balık türlerinin bulunduğu göl, kaçak yapılaşmalar ve insan etkisiyle büyük zarar gördü.

Adım Adım Otoparka Dönüşen Göl

Adrasan Koyu kıyısındaki göl, yıllar içinde uydu fotoğraflarıyla da belgelenen bir değişime uğradı. Göl, 2005 yılına kadar yeşilliği ve canlılığıyla dikkat çekerken, 2014’ten itibaren kurumaya başladı. 2015 yılında otopark çalışmalarının başladığı, 2019 yılında ise gölün tamamen kuruduğu ve yerine tur otobüslerinin park ettiği görüldü. 2024 yılına ait son uydu görüntülerinde, gölün kahverengiye döndüğü ve otopark alanının genişlediği dikkat çekti.

Doğal Yaşam Yok Oldu

Bölgedeki endemik bitki türleri, kuşlar ve balıklar artık gölde barınamıyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, gölün dolmasının ve doğal yaşamın yok edilmesinin altında rant uğruna yapılan insan müdahaleleri olduğunu belirtti. Gökoğlu, “Bir zamanlar yılan balığı, çipura, levrek gibi birçok balık türü gölde yaşamını sürdürüyordu. Ancak göl, insanlar tarafından dolduruldu ve yok edildi” dedi.

Yapılaşma Krizi ve Çözüm Önerileri

Adrasan Gelişim Derneği Başkanı Serkan Konuralp, gölün yok edilmesine kaçak yapılaşmalar ve tur otobüsleri için yapılan dolgu işlemlerinin neden olduğunu ifade etti. Bölgedeki yapılaşma sorunlarına dikkat çeken Konuralp, “Gölü kaybettik ama bu geçici çözümlerle günü kurtarmaktan başka bir şey değil” diye konuştu.