Türkiye genelinde sürücü belgesi sahiplerini yakından ilgilendiren yeni düzenleme, belirli bir yaşın üzerindeki bireylerin araç kullanmasını kısıtlayacak. Bu düzenleme, üst yaş sınırına ulaşan sürücüleri etkileyerek trafikteki sürücü profiline yeni bir düzen getirecek.

Ehliyette Yaş Sınırı Kaç Oldu?

Posta Gazetesi'nin yazarı Tamer Heper'in açıklamasına göre, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde ticari taşıma faaliyetlerinde görev alacak şoförler için gereken yaş sınırları yeniden düzenlendi. Büyük otobüs şoförleri için en az 26 yaş ve en fazla 66 yaş şartı aranırken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın geçici düzenlemesiyle bu sınır 69 yaşına çıkarıldı. Bu geçici düzenleme, koronavirüs salgını ve Kahramanmaraş depremi nedeniyle yeni sürücü arzının yetersiz kalması üzerine 2024 sonuna kadar uzatıldı.

Ticari Taşımalarda Yeni Yaş Sınırları

Yeni düzenlemeye göre, ticari araç kullanacak sürücüler için yaş sınırları şu şekilde belirlendi:

Ticari taşıma faaliyetlerinde görev alacak şoförler mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalı.

Büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış olmaları ve 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.

Geçici düzenleme ile 66 olan yaş sınırı 69'a çıkarıldı.

Çek Jimnastikçi Natalie Stichova'nın Neuschwanstein Şatosu'ndaki Selfie Faciası! Çek Jimnastikçi Natalie Stichova'nın Neuschwanstein Şatosu'ndaki Selfie Faciası!

80 Yaşını Dolduranlar Dikkat!

65 yaşını dolduran sürücüler için ehliyet yenileme dönemi 3 yılda bir zorunlu hale getirildi. 80 yaşını dolduran sürücüler için ise bu süre 2 yıla düşürülerek, risk arttığı gerekçesiyle daha sık yenileme yapılması isteniyor.